maanantai 28. syyskuuta 2015

Mäntsälä pysyy Mäntsälänä

Kunnanvaltuusto hyväksyi tänään yksimielisesti hallituksen esityksen, jonka mukaisesti Mäntsälä irtautuu kuntaliitosselvityksestä. Tämä oli odotettavissa, sillä Hyvinkään irtauduttua selvityksestä ei jatkaminen ollut enää millään kriteereillä mielekästä.

Kristillisdemokraatit olivat alusta asti sitä mieltä, että näin laajaan selvitykseen ei ollut aiheellista lähteä. Laskelmat saavutettavista eduista eivät vakuuttaneet, kun niiden hintana olisi ollut päätöksenteon ja vaikutusmahdollisuuksien etääntyminen kuntalaisista kauas jättikunnan valtuustoon. Palveluverkkoa olisi koulujen ja päiväkotien osalta tiivistetty niin, että lopputuloksena olisi ollut valtavat, jopa tuhannen oppilaan yksiköt.

Aika ajoi myös liitosselvityksen ohi sote-uudistuksen etenemisen myötä. Toteutuessaan se vie kuntien  tehtävistä ja budjetista puolet. Jäljelle jäävien tehtävien hoitamiseen ei tarvita suurkuntia.

Selvitys on niellyt rahaa ja kuntien virkamiesten työtunteja. Sen myötä on nyt saatu arvokasta tietoa siitä, millä tavalla kuntien välistä yhteistyötä tiivistämällä voidaan saada aikaiseksi säästöä tulevaisuudessa. Siltä osin selvitystyö ei ole mennyt hukkaan, kunhan nyt osataan käyttää kaikki mahdollisuudet ja edut, joita yhteistyöllä voidaan saavuttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti