tiistai 23. lokakuuta 2012

Kristillisdemokraatit eivät ole lomautusten kannalla



Mäntsälä-lehden vaalikonetta kommentoidessaan (Mäntsälä-lehti maanantai 22.10.2012) toimittaja toteaa kristillisdemokraattien suhtautuvan kokonaisuutena kaikista ryhmistä myönteisimmin opettajien lomautuksiin. Hän jättää kuitenkin mainitsematta että yksi ehdokkaista on ehdottomasti  lomautuksia ja irtisanomisia vastaan. Koska olen tuo ehdokas ja koska jostain syystä vaalikoneesta on pudonnut sinne alunperin kirjaamani perustelu kannalleni tuon sen nyt tässä esiin.

Perusteluni kantaani oli: ”Kunta ei voi huolehtia velvollisuudestaan opetuksen järjestäjänä, jos opettajia lomautetaan. Oppilaiden oikeus opetukseen ja turvalliseen oppimisympäristöön ei toteudu. Lomautusten ja irtisanomisten laskuja maksetaan vuosien päästä.”

Kysymys kunnan työntekijöiden lomautuksista ei ole teoreettinen. Samassa lehdessä julkaistua budjettiesitystään  kommentoidessaan kunnanjohtaja esittää että kaavailtu yhden prosentin säästö palkkakuluissa toteutuu vapaaehtoisin järjestelyin kuten palkattomin virkavapain. Entä ellei toteudukaan? Muutama vuosi sitten kunnan työntekijöille tarjottiin myös mahdollisuutta ottaa palkatonta virkavapaata. Ne jotka kieltäytyivät lomautettiin.

Kunta työnantajana on siitä erikoinen, että suurin osa kunnan työntekijöistä vastaa asukkaiden kannalta välttämättömien palvelujen tuottamisesta. Päivähoito, terveydenhoito, neuvolapalvelut ja koululaitos ovat näitä palveluja. Ei ole kyse pelkästään työntekijään kohdistuvasta tulonmenetyksestä vaan ennen kaikkea siitä, että kuntalaisille lain mukaan kuuluvia palveluja ei pystytä tuottamaan vajaalla työntekijämäärällä.

Opettajana olen tietysti huolissani koulutukseen kohdistuvista säästöistä. Vastustan kuitenkin yhtä paljon muita peruspalveluita tuottavien yksiköiden työntekijöiden lomautuksia ja muita niihin kohdistuvia säästöjä. Päiväkodeissa ei voida taata lasten turvallisuutta vajaalla miehityksellä. Terveyskeskuksen henkilökuntaa lomauttamalla saadaan aikaan yhä piteneviä potilasjonoja. Mielenterveyspalveluissa säästämällä lisätään niiden pahoinvointia, joilla elämänhallinta on jo valmiiksi vaikeaa.

Vaalikonevastauksia analysoitaessa pelkkien vastausprosenttien perusteella voi ehdokkaiden mielipiteistä saada vääristyneen kuvan. Esimerkiksi vaalikoneessa opettajien lomautuksia ”kannattaneen” KD:n ehdokkaan perustelusta käy selvästi ilmi ettei hänkään mielellään opettajia lomauttaisi: ” Tämä on ehdottomasti viho viimeinen vaihtoehto. Ensin pitää käydä läpi kaikki muut mahdolliset säästökohteet. Säästäminen lasten koulunkäynnissä on lyhytnäköistä ja ongelmat näkyvät vuosien kuluttua mm. opimisvaikeuksina, syrjäytymiskierteenä ym.” Kannattaa siis tutustua ehdokkaiden ajatuksiin syvemmin ennen äänestyspäätöksen tekemistä.

Tämä kirjoitus on julkaistu lyhennettynä Mäntsälä-lehden Vaalikynä-palstalla perjantaina 26.10.2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti