lauantai 13. lokakuuta 2012


Mäntsälä-lisä lasten parhaaksi


 

Mäntsälä tekee tärkeän satsauksen pienten lasten ja lapsiperheiden parhaaksi, jos valtuusto hyväksyy perusturvalautakunnan ehdottaman kuntalisän. Toistaiseksi lisää maksettaisiin alle kaksivuotiaista lapsista 140 euroa kuukaudessa sekä alle esiopetusikäisistä sisaruksista 50 euroa kuukaudessa. Lautakunta esittää harkittavaksi, että tuki laajennettaisiin myöhemmin koskemaan alle 3-vuotiaita lapsia.

Lasten varhaiseen kehitykseen paneutunut psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen  on useassa yhteydessä muistuttanut, että alle 3-vuotiaan lapsen kehityksen kannalta on parasta, että lapsella on vain muutamia, pysyviä hoitokontakteja. Hän on myös tuonut esiin huolensa siitä, miten pienet lapset stressaantuvat isoissa päiväkotiryhmissä. Kotihoidossa pienellä lapsella on ihanteelliset olosuhteet: pysyvä hoitosuhde aikuiseen ja pieni, sisaruksista koostuva ryhmä.

Kotihoidontuen kuntalisä ei yleensä kannusta kunnallisen päivähoidon piirissä jo olevia perheitä jättäytymään kotiin lapsia hoitamaan. On myös katsottu, että se vähentää pienten lasten äitien työllisyyttä ja on siksi kunnille epäedullinen verotulojen menetyksenä. Ilmeisesti näistä syistä perusturvalautakunta rajaa kuntalisän maksamisen niihin perheisiin, joissa vanhempi jää kotiin pysyvästä työ- tai opiskelupaikasta. Rajaus on taloudellisesti katsoen ymmärrettävä, mutta asettaa eriarvoiseen asemaan ne perheet, joissa toinen vanhemmista on pysyvästi kotona.

Kotihoidon tukeminen on yksi kristillisdemokraattien kärkitavoitteista. Hyvinvointia ja turvallisuutta luodaan ihmisten välisissä suhteissa ja ennen muuta perheissä. Kotihoidontuki antaa vanhempainrahakauden jälkeen perheille vaihtoehdon työelämään siirtymistä harkittaessa. Jokainen väsynyttä lasta tai lapsikatrasta aamupimeällä päiväkotiin luotsannut vanhempi tietää, mitä se käytännössä merkitsee. Lasten ja perheiden hyvinvointiin tehdyt investoinnit maksavat itsensä takaisin hyvinvointina vuosienkin päästä.

 

Soili Norro (KD)
Tämä kirjoitus on julkaistu Mäntsälä-lehden Vaalikynä-palstalla 5.10.2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti