perjantai 15. maaliskuuta 2013

Terveyskeskusten kesäsupistukset

Perusturvalautakunta käsitteli kokouksessaan 13.3.2013 kesäsupistusten toteuttamisesta Mustijoen perusturvan alueella. Keskustelua herätti Pornaisten terveyskeskuksen sulkeminen ajalla 1.-28.7.2013. Kokouksessa tehtiin vastaesitys, jonka mukaan terveyskeskus olisi ollut suljettuna vain kaksi viikkoa. Lopulta tiukan äänestyksen (6-6) tuloksena, jonka puheenjohtajan ääni ratkaisi, päädyttiin esityslistan alkuperäisen esityksen hyväksymiseen.

Päätös herättänee tunteita erityisesti Pornaisissa. Onko tarkoitus heikentää terveyskeskuspalveluja ja viedä ne pitkien ja kalliiden matkojen päähän? Päivystysasioissa sulun aikana joudutaan kulkemaan Mäntsälään tai Porvooseen hoitoa saamaan. Pahimmillaan se tietää taksi- tai ambulanssimatkaa, jonka omavastuun joutuu asiakas itse maksamaan.

Itse äänestin alkuperäisen päätösehdotuksen mukaisesti. Olenko siis vastoin KD:n linjaa lähipalvelujen purkamisen kannalla toisin kuin olen aiemmin esittänyt?

Olen edelleen sitä mieltä että paruspalvelut tulee säilyttää lähellä niiden käyttäjiä tai sitten viedä ne heidän luokseen. Nyt emme kuitenkaan olleet emmekä ole lopettamassa terveyskeskusta. Kyse on järjestelystä, jolla saadaan henkilökunnan lomat sijoitettua keskitetysti vuoden hiljaisimpaan aikaan ja vältetään mahdollinen tyhjäkäynti terveyskeskuksessa.

Kaikilta toimialoilta vaaditaan yhden prosentin säästöä henkilöstökuluissa kuluvana kalenterivuotena. Tällä tavalla niitä saavutetaan perusturvan osalta tavalla, joka kaikkein vähiten aiheuttaa haittaa asiakkaille sekä kuormitusta henkilökunnalle. Tuskinpa kukaan toivoo myöskään ympäri vuotta sijoittuvia lomautuksia tai sijaiskieltoja, joista on ruuhkaisena aikana huomattavaa haittaa terveyskeskusten toiminnalle. Pitää myös muistaa, että vaikka täydellinen sulku koskee vain Pornaisten terveyskeskusta, supistuksia tehdään myös Mäntsälän terveyskeskuksessa ja työterveyshuollossa. Lisäksi Pornaisissa kotisairaanhoito ja  laitoksissa ostopalveluna tuotettavat lääkäripalvelut eivät lakkaa. Kaikkein huonokuntoisimmat ja vaikeimmin liikkuvat vanhukset esimerkiksi pääsevät siis lääkärin hoitoon omalla paikkakunnalla myös heinäkuussa.

Nyt tekemämme päätös siis on satsaus terveyspalveluihin siellä ja siihen aikaan kun niitä eniten tarvitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti