lauantai 10. tammikuuta 2015

Oletko Charlie?

Sananvapaus on luovuttamaton periaate. Terrorismi on ehdottoman tuomittavaa. Uskonnollisen, poliittisen tai minkä tahansa aatteen nimissä tapahtuva väärä vallankäyttö, sorto tai ihmisoikeuksien rajoittaminen on väärin ja sitä saa pilkata. Sen pilkkaaminen, mikä toiselle on aidosti pyhää ei ole hyvää tai rakentavaa.

Pariisissa tapahtunut terrori-isku toivottavasti muistuttaa meitä länsimaisia ihmisiä siitä, että sananvapauden rajoittaminen pelottelemalla ja väkivallalla on arkipäivää monessa maassa. Toimittajat tekevät työtään tämän pelon varjossa. Myöskään tavallisilla kansalaisilla ei ole oikeutta tai ainakaan rohkeutta ilmaista mielipiteitään vapaasti.

Sananvapauden periaate on luovuttamaton, koska vain sitä noudattamalla taataan kaikille mielipiteille olemassaolon oikeus ja aito keskustelu. Suomessa sananvapaus toteutuu päältä päin katsoen hyvin. Voidaan kuitenkin kysyä, missä määrin itsesensuuri rajoittaa ilmaisuamme. Kuinka moni uskaltaa esimerkiksi sanoa julkisesti kannattavansa perinteistä, yhden miehen ja yhden naisen välistä avioliittoa tai ajattelevansa että abortissa on kyse ihmiselämän lopettamisesta? Joissain asioissa näyttää yhteiskunnassamme olevan tilaa vain yhdelle "oikealle" mielipiteelle, vaikka kuinka toisteltaisiin yhteiskunnan olevan moniarvoinen.

Pariisin tragedian jälkeisessä keskustelussa on kyseenalaistettu Suomessa voimassa oleva uskonrauhan takaava laki, jonka jotkut katsovat rajoittavan ilmaisunvapautta. Meillä on kuitenkin muitakin lakeja, joiden voitaisiin tulkita rajoittavan sananvapautta. Vihapuhe tai kiihottaminen kansanryhmää vastaan on kiellettyä, ja niin pitääkin olla. Mutta eikö niiden kieltäminen ole ilmaisunvapauden rajoittamista? On vaikeaa ymmärtää, mitä kuvitellaan saavutettavan pilkkaamalla jollekin toiselle aidosti pyhää ja jumalallista. Satiirissakin tulee erottaa uskonto ja sen pyhät arvot sen nimissä tapahtuvasta vallankäytöstä ja alistamisesta. Edellistä tulee kunnioittaa, jälkimmäistä saa pilkata.

Joskus on myös kysytty, miksi juuri uskonnoilla tulisi olla erityinen lain suoja, eikö saman suojan tulisi koskea myös esimerkiksi poliittisia tai muita ideologioita? Uskontoon sisältyvä transendenttisuus, usko johonkin tuonpuoleiseen, meitä korkeampaan voimaan erottaa sen kuitenkin radikaalisti muista mielipiteistä tai ideologioista. Siihen liittyvä tunnelataus sisältää kokemuksen jostain pyhästä ja loukkaamattomasta. Siksi tuon pyhän loukkaaminen koskee kipeämmin ja syvemmin.

Käytetään rohkeasti sananvapauttamme, silloinkin kun se ei tuo pelkkää kiitosta. Silloin voimme sanoa olevamme Charlie, loukkaamatta muita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti