maanantai 26. tammikuuta 2015

Afrikan maat yhdessä Boko Haramia vastaan

Tänään avattiin Addis Abebassa Afrikan Unionin ministerineuvoston kokous. Avajaispuheessaan Afrikan Unionin komission puheenjohtaja, Nkosazana Dlamini-Zuma painotti Afrikan maiden yhteistyön välttämättömyyttä Boko Haramin uhan torjumiseksi. Nigeriaa jo pitkään terrorisoinut järjestö pyrkii agressiivisesti levittäytymään yhä uusille alueille myös naapurimaihin.

Nkosazana Dlamini-Zuma tiivisti puheessaan järjestön aiheuttaman uhan toteamalla: "Aluksi se vaikutti vain paikalliselta ryhmältä, nyt näemme sen uskaltautuvan aina vain kauemmas Länsi- ja Keski-Afrikkaan. On aika toimia, toimia yhdessä tätä yhä suurenevaa uhkaa vastaan."

Uhan torjumiseksi tarvitaan muutakin kuin puhetta. Puheenjohtajalla on selkeä tavoite: perjantaina alkavan Afrikan maiden johtajien huippukokouksen on tartuttava toimeen ja pyydettävä YK:n turvallisuusneuvostolta kahta asiaa.

Ensimmäinen asia on lupa monikansallisen sotilaalliselle väliintulolle alueella. Toiseksi tarvitaan erityinen rahasto sotatoimien rahoittamiseksi.

Näiden tavoitteiden saavuttaminen on erittäin tärkeää alueen vakauden turvaamiseksi. Nigeriassa on alueita, joilla on jo pitkään eletty terrorin varjossa. Lisäksi Boko Haramin hyökkäykset aiheuttavat taloudellista sekasortoa ja inhimillistä kärsimystä myös naapurimaiden rajaseuduilla. Olemme jo nähneet, miten Tsadin ja Kamerunin yhteisetkään ponnistelut eivät ole riittäneet siviiliväestön suojaamiseen ja Boko Haramin etenemisen katkaisemiseen. Nigeriasta on myös tullut rajan yli joukoittain pakolaisia, mikä on saanut aikaan elintarvikkeiden hintojen nousun, kun paikallinen elintarviketuotanto ei riitä kattamaan kysyntää. Kuljetukset ovat vaikeutuneet ja polttoaineiden hinnat nousseet.

Kansainvälinen yhteisö ei voi vain katsella sivusta tätäkään kriisiä. Jos Afrikan maat ovat valmiita yhteistoimintaan on länsimaiden annettava sille tukensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti