maanantai 2. syyskuuta 2013

Kotihoidontuen jakaminen perheiden päätettäväksi

Hallituksen budjettiriihessään tekemä esitys kotihoidontuen pakollisesta jakamisesta tasan vanhempien kesken on valitettava. Näennäisesti kyse on tasa-arvon edistämisestä. Tosiasiallisesti uudistus toteutuessaan johtanee siihen, että moni perhe jättää käyttämättä toisen puolen vanhempainvapaasta. Syy ei silloin ole se, että isät eivät viihdy kotona lasten kanssa, vaan taloudellinen välttämättömyys.

Hoitovapaalle jääminen on esimerkiksi yrittäjille lähes mahdotonta. Pätkätyöläinenkään ei voi kieltäytyä töistä silloin, kun niitä on tarjolla. Entä eronneet yhteishuoltajat tai yksinhuoltajat? Onko heillä oikeus vain puolikkaaseen vanhempainvapaaseen ja sen aikaiseen kotihoidontukeen? Hallituksen esitys ei ota huomioon myöskään puolisoiden välisiä tuloeroja. Perheet eivät enää saa omasta tilanteestaan käsin tehdä ratkaisua siitä, kumpi jää kotiin hoitamaan lapsia, olipa parempituloinen sitten äiti tai isä.

Kristillisdemokraatit vastustivat esitystä viimeiseen saakka. Viimein oli tultu tilanteeseen, jossa ministeri Räsäsen mukaan esitys olisi tehty joka tapauksessa, olivatpa kristillisdemokraatit mukana tai eivät. Viikonloppuna KD:n puoluekokouksessa hyväksytyssä linjapaperissa todetaan edelleen puolueen pyrkivän siihen, että vanhempainvapaan kehittämisessä turvataan perheiden oikeus päättää vapaasti, kumpi vanhemmista lapsia hoitaa. Kristillisdemokraatit ovat myös ajamassa sitä, että vanhemmuuden kustannuksia tasattaisiin siirtämällä vanhempainvapaiden kústannusvastuu yrityksiltä valtiolle tai jakamalla kustannukset tasaisesti kaikille työnantajille.
 
Tasa-arvo myös työmarkkinoilla on tärkeä tavoite. Siihen ei kuitenkaan pidä pyrkiä perheiden valinnanvapauden kustannuksella. Monet isät jäävät hoitovapaalle vapaaehtoisesti, kuten oma puolisoni teki jo kymmenen vuotta sitten minun saatuani viran Mäntsälästä.
 
Netissä on mahdollista allekirjoittaa hallitukselle toimitettava vetoomus siitä, että kotihoidontuen jakaminen säilyisi perheiden harkinnan varaisena osoitteessa  http://www.adressit.com/kodinhoidontuen_jakaminen_perheiden_paatettavaksi Vetoomus ei ole kristillisdemokraattisen puolueen tekemä, vaikka onkin linjassa puolueen tavoitteiden kanssa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti