perjantai 27. helmikuuta 2015

Apua ajoissa

Oikea-aikainen apu on paras apu. Lapsiperheissä kriisivaiheita ovat usein lasten syntymä ja pikkulapsivaihe. Parisuhde on koetuksella, perheen taloudellinen tilanne ei ole järin hyvä ja lasten ympärivuorokautinen hoito väsyttää. Yhä enemmän on perheitä, joissa arjen taidot ja elämänhallinta ovat hukassa. Kriisit altistavat uupumukselle, masennukselle, riidoille ja perheväkivallalle sekä päihteiden käytölle. Kaikilla perheillä ei ole lähisuvun tai ystävien muodostamaa tukiverkostoa lähietäisyydellä. Aina ei perheen tarvitse edes olla kriisissä. Pienten lasten vanhempien jaksaminen vain on koetuksella.

Jos kriisivaiheessa ei saada apua, on vaarana että ongelmat kasaantuvat ja muuttuvat yhä vaikeammin hallittaviksi. Kun perhe voi pahoin myös lapset voivat pahoin ja heidän tasapainoinen kehityksensä häiriintyy. Ennen pitkää lapsi alkaa oireilla pahaa oloaan ja pahimmillaan tämä johtaa vaikeuksiin koulunkäynnissä ja sosiaalisissa suhteissa. Osa perheistä voi niin huonosti että jossain vaiheessa vanhemmat eivät enää kykene huolehtimaan kasvatustehtävästään ja ainoaksi ratkaisuksi jää sijoittaa lapsi perheen ulkopuolelle.

Perheen ulkopuoliset sijoitukset ovat yhteiskunnalle kalliita. Niistä edullisimpaan vaihtoehtoon eli siijaisperheiden käyttöön on hallitus esittämässä lapsimäärän vähentämistä per perhe, jolloin sijoituspaikkojen määrä tulee laskemaan. Ammatilliset perhekodit ovat seuraava vaihtoehto, kalleinta on tietysti tässäkin tapauksessa laitoshoito.

Perheet tarvitsevat tukea silloin kun ongelmat ovat vielä pieniä. Usein esimerkiksi pikkulapsiperheen kriisiytyneessä tilanteessa apu saadaan lapsiperheiden kodinhoitajapalveluilla. Mäntsälässä on ollut käytäntönä että lapsiperhe voi neuvolan lähetteellä saada kodinhoitajan palveluja tietyn määrän. Usein riittää viitisen käyntiä, joiden aikana perhettä myös opastetaan arjen hallinnan taidoissa.

Perusturvalautakunnassa olemme halunneet välttää 90-luvun laman virheitä - silloinhan karsittiin juuri tämän tyyppisiä ennaltaehkäiseviä palveluja. Viime vuoden talousarviokäsittelyssä saimme palautettua sieltä jo karsitun lapsiperheiden kodinhoitajan vakanssilisäyksen. Vakanssi oli tosin pitkään täyttämättä säästösyistä mutta on nyt käsittääkseni täytetty.

Tällaiset satsaukset ovat investointi tulevaisuuteen, koska ne vähentävät raskaampien ja kalliimpien palvelujen tarvetta myöhemmin. Tärkeintä on tietysti että niillä ehkäistään perheiden pahoinvointia ja tuetaan lasten tasapainoista kehitystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti