Pitkään on valitettu, ettei politiikka eikä aina edes äänestäminen kiinnosta tavallista kansalaista, koska poliittiset puolueet eivät juurikaan erotu toisistaan. Kaikki lupaavat yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista, mutta lopputulos on aina jokseenkin sama.
Näissä vaaleissa ei tätä ongelmaa ole. Talouskasvun elpyminen antaa odottaa itseään, työttömyys kasvaa ja hyvinvointi-Suomi on kohta muisto vain. Jokin aika sitten Helsingin Sanomissa oli osuva pilakuva. Kaksi lääkäriä tappelee keskenään. Ovesta kurkistaa sairaanhoitaja, joka kysyy vienosti: "Joko olette päättäneet, leikataanko vai elvytetäänkö?"
Taloudellisen tilanteen kiristyminen on tuonut esiin puolueiden ideologisia eroja. Otetaanko lisää velkaa, leikataanko palveluja, korotetaanko veroja vaiko alennetaan ja keneltä? Eri puolueiden vastaukset näihin kysymyksiin ovat erilaisia, riippuen paljolti siitä, mihin kohtaan perinteistä vasemmisto-oikeisto akselia ne sijoittuvat.
Edellä mainitun jaon lisäksi on poliittiseen kenttään ilmestynyt toinen jakolinja, joka ei kulje selvärajaisesti puolueiden välillä, vaan pitkälti myös niiden sisällä. Jako arvoliberaaleihin ja arvokonservatiiveihin on nähtävissä monissa kysymyksissä, ei vähiten perheeseen ja avioliittoon liittyvissä kysymyksissä. Jotkut puolueista ovat profiloituneet näissä kysymyksissä selkeämmin, toisissa jakolinja kulkee puolueen sisällä.
Nämä vaalit ovat monessa mielessä arvovaalit. Siksi onkin erityisen tärkeää ottaa ajoissa selvää, mitä oma ehdokas ajattelee ja mitkä ovat hänen arvonsa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti