Työssäni yläkoulun opettajana kohtaan nuoria, joilla ei mene hyvin. Moni näistä nuorista haluaisi asua kotona omien vanhempiensa kanssa, mutta ei voi. Vanhempien työttömyys, väsymys, masennus, päihteidenkäyttö ja muut ongelmat ovat niin ylivoimaisia, että lapsista huolehtiminen ei enää onnistu.
Lasten ja nuorten huostaanotot ovat yhteiskunnalle kalliita. Lastensuojelun Keskusliiton ja THL:n vuonna 2012 tekemän tutkimuksen mukaan yhden laitosvuoden hinnalla voitaisiin järjestää yli seitsemän vuotta intensiivistä perhetyötä tai lähes 3000 tuntia kotipalvelua. Olenkin täysin vakuuttunut siitä, että ennaltaehkäisevillä, perheitä tukevilla palveluilla on mahdollista saavuttaa huomattavat säästöt sosiaali- ja terveyspalveluissa. Tämä edellyttää kuitenkin ennaltaehkäisevien palveluiden riittävää resursointia ja sitä, että palveluiden piiriin pääsee ilman lähetettä tai lastensuojeluilmoitusta viiveettä.
Erityisen tärkeää on tukea pikkulapsiperheitä, jotka ponnistelevat usein jaksamisensa äärirajoilla. Oikeaan aikaan saatu kotiapu ja arjen hallinnan opettelemisen tukeminen kantavat pahimman yli ja antavat uskoa huomiseen. Vauvaperheistä haavoittuvimpia ovat ne, joissa äiti tai molemmat vanhemmat kärsivät päihdeongelmista. Tutkimukset osoittavat, että päihdeongelmaisia äitejä kannattaa hoitaa, ja heillä on usein suuri motivaatio kuntoutua kyetäkseen huolehtimaan itse vauvastaan. Kuntoutuksella on mahdollista katkaista sukupolvien yli ulottuva syrjäytymisen ketju ja ehkäistä myöhempiä ongelmia lapsen elämässä.
Ennaltaehkäisevien palvelujen takaaminen kaikille tarvitseville edellyttää valtion, kuntien ja kolmannen sektorin toimivaa yhteistyötä. Esimerkiksi päihdeongelmaisille apua tarjoavista palveluista noin kaksi kolmasosaa on järjestöjen tuottamaa.
Nuorten mielenterveyspalveluja tulee myös kehittää siten, että apua on tarjolla silloin kun sitä tarvitaan. Kotikunnassani toimii Nuorten tukipisteen nimellä yksikkö, joka tarjoaa matalan kynnyksen palvelua nuorille ilman lähetettä ja tarvittaessa vielä saman päivän aikana. Puhelinsoitto riittää. Tukimuoto on vähentänyt erikoissairaanhoidon mielenterveyspalvelujen tarvetta ja sitä myötä myös kustannuksia.
Raha ei saa ratkaista kun on kyse perheiden, lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Tässä tapauksessa kuitenkin hyvinvointiin ajoissa sijoittamalla voidaan saavuttaa myös taloudellista säästöä, jolloin voittajana on sekä yhteiskunta että yksittäinen perhe, lapsi ja nuori.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti